A következő sorok írásakor megpróbálok komoly lenni. Nemröhög! Mondom: megpróbálok…. Aztán vagy sikerül, vagy nem. Pedig de.

Szóval: van olyan, hogy sport. Egyeseknek mint fogalom, másoknak mint tevékenység.

…na de mit is jelent a sport?

sport a nagyonokosok szerint aztat jelenti, hogy az ember rekreációs jelleggel csinál bármiféle mozgásformát. Mivel ezt a mondatot én se nagyon értem (kimásoltam a gugliból), így leírom érthetőbben: mozogsz valamit, jólérzed magad, oszt jóccakát.

Ebből jön a versenysport, ami azt jelenti, hogy ugyanazt csinálod, csak másokkal együtt, és megnézitek, ki a nagyobb májer.

Szerintem ez érthető….

…ami viszont nem érthető: hogy a t.kömbe van az, hogy manapság az a legjobb sportoló, aki nem sportol? Vagy az az űbercsászárkirály, aki sportol ugyan, de nagyon nem jól csinálja?

Tudom, annyi eszem se nem van, mint egy marék lepkének, de ténylegnemértem…. lehet, hogy azért sem, mert még életembe se sportoltam semmit se. Versenyezni meg pláne nem versenyeztem….

Tanult barátom (igenbaz+, van barátomnekem, nemisegy) szerint az a gáz, hogy manapság csak az a sport, ahol lehet tévét nézni. Mondom mivaaaan?! Erre csak elmagyarázza: ahol puhosék le tudnak ülni a tévé elé, egy nagyvajling patikukival, meg két rekesz sörrel, az a sport. Mármint nem a nasievés-sörivás, hanem az, amit ezen tevékenység közben a tévében néznek. És az lehet éppen vizilófogócska, vagy éppen zsiráffestés, netán pézsmapocokdobálás, a lényeg, hogy lehessen ülni a fotelben, és ordibálva szurkolni. … és bár a haverom van olyan hülye mint én (ha nem hülyébb), azért lássuk be, van ebben némi logika. Nem is kevés.

Merthogy mi is van mostanság?

Foci foci hátán, a focisták meg annyit tudnak a fociról, mint én a retorikáról. A nép meg ordít a tévé előtt, hogy ilyenbarmok, meg olyanbarmok, de aztán időről időre csak visszatelepednek a fotelba, és lesnek ki a tekintetükből. Ami meg még hab a világossörön, hogy a magát szurkolónak valló egyedek törnek zúznak, mint akinek muszáj.

Innen viszont már csak egy lépés a médiában való megjelenés, ami ha tetszik, ha nem, ilyenkor mindig jön. Márpedig tetszik nekik, másként mi másért csinálnák azt, amit csinálnak.

….naés ittenszakadtel a haveromnál a cérna….

Merthogy őkegyelme, a Jónás, az íjászik. Oszt pont tojnak a fejére, hogy mit és hogyan csinál. Valahol megértem, mert mondjuk én se nem nagyon tudom, hogy mit csinál, csak annyit, hogy lövöldöz valahova valamit, nemritkán célba is talál, meghogy vannak versenyek…. de szerinte ez egy kicsit ennél bonyolultabb. Okés, tudom, persze, bonyolult, meghát ugye én is voltam ezen a Világbajnokságon dolgozódni, de akkor is…. Na mindegy, szóval spanomnekem elég rendesen nyűgös, hogy van annyi eredménye neki, mint ide Tihany, a tévében meg mégse nem mutatja senki, míg más, null eredményeket elérő paprikajancsikat igen.

Itt kezdtem el én ötletelni….

Merthogy ötletügyileg azért én elég rendesen el vagyok ám eresztve. Tudok én annyi észt osztani, hogy ötnek is jut belőle, holott azért legyünk őszinték, nekem se túl sok van.

Mondom is neki, hogy akkor aztat kell csinálni, mint mások. Balhézni, gyújtogatni, sör előtt tévézni, patikukival és sósmogyival, ahogy kell. Ha másnál működik, akkor működni kell itt is. Aszongya erre, hogy az nem jó, mert az íjászoknak nincs szurkolótábora. Merthogy ott nem lehet hangoskodni, kell a koncentráció. Mondom neki, hogy pont két hete láttam valamelyik sportadón a sznúkert. Ott van sport is, versenyző is, szurkolótábor is, és csend is. Meg tévében van. Akkor nem lehetetlen, vazze! Ááááá, legyint spanom, nem jó példa. Annak ott van kultúrája…

Nemondjadmá, kultúra?

Énmondjuk nagyon keveset olvasok, ha igen, akkor is maximum a Popó magazint, de még abban is leírják, hogy ide akkoriban nem a volánbusszal jöttünk kedvezményes havibérlettel, hanem lóháton, és ami talán a leglényegesebb, nyilazva! Akkor hogy a fenében ne lenne itt ennek kultúrája?!

Namindegy, láttam a haveron, hogy jobban össze van törve mint a kínaiváza. De csak meg kell vigasztalni, ötletből meg azért van még nekem! Mondom is neki: te figyejjémá, szerintem akkor is kell szurkolótábor. Mert ha van drukker, akkor van tömeg, és ha van tömeg, akkor odaszagol az újság, meg a rádió, meg a tévé, mer ezeknek ez kell: a tömeg! ….megint csak legyint. Ááááá, ez sem jó. Az íjászat nem látványos sport. …

…. vakarom a fejem, mint akinek muszáj.

Nem láááátvááááányoooooos?

Hülyevagyte, Jónás?! Tudod mia nemlátványos?! A síugrás! Nnnna, kérlekalássan, abban annyi látvány van, mint a szomszédnéni otthonkájában. Fogják magukat, nekirugaszkodnak, oszt kiszállmesszebre…. majd placcs, földetérés, nagytaps, sokmosoly. Debaz+ azt nemondjanekemsenki, hogy a síugrás látványos! Mi a lóbré látvány van benne? … és akkor világosodtam meg (mert én olyat is tudok, igaz, jobbára csak délután): azé nézik, mert sok a ruhán a matrica. Azé van tömeg. És azé van hírverés….

Kérdem is Jónit, hogy nincs-e véletlenül náluk matrica, mittudomén, teszemazt, az oldalfalusi pékség csinálja a nyílvesszőket, vagy valami ilyesmi… Itt azért cseppet összeugrott haverom homloka, pedig amúgy sem túl magas van neki. Kiselőadást kaptam, hogy a nyílnak a vesszejét nem a pékségben sütik, hanem magashőfokon ultrapasztőrizálják mindenféle áááámerikai kencével. Jóvanakkor, akkor úgy készül, nekem mindegy, csakhogy van-e matrica, mert szerintem arra gyűlik a nép, mint legyek a kéthetes trapistára. Persze, van mindenféle felirat, de hát nem olvassa azt a kutya sem…

….nnnna, itt jött a bajomnekem.

Merthogy azt találtam mondani, hogy akkor minden adott, és mégse nézi senki se sosem. Akkor viszont egy baj lehet, hogy olyan hülye mindegyik íjász, hogy még focistának se vennék fel az akadémián.

Ekkor kaptam az elsőt….. tenyérrel.

A másodikat csak kicsit később, mert szaladtam, mint akinek muszáj, mert muszáj volt. Viszont azt már teniszütővel mérte a hátamra, csak hogy érezzem a törődést.

Nincs eredmény, te gané, teeeee…. nincs eredmény?! – ordította magából kikelve, miközben a hajam tépte két kézzel. Én meg nyugodtan tűrtem, merhogy gyárilag nincs rám haj szerelve, ilyen és ehhez hasonló eseteket megelőzendő. Majd miután lenyugodott, Jónás rágyújtott egy cigire, majd egy nótára. Mikor elszívta, elénekelte, akkor kezdett mesélni kicsikét: - Figyejjé, spanom – mondta. Itt van ez a Midesz gyerek. Nakérlekszépen ez úgy elverte a világot, mint Bori ángyom az urát. Csak ebben az évben lett Európabajnok, majd Világbajnok. A csapatával meg vébé ezüstöt szerváltak. … hatásszünet…. gondolom, azt várta, hogy lemegyek hídba, de én nem ismerem ezt a Midesz csávót, így csak sasoltam, mint aki tudja, mi a pálya. Pedig nem. Mondom is neki, jólvan, de egy nyár nem csinál fecskét, attól, hogy van egy űbermencs a bandában, attól még nem tódul oda a nép! …. ismét hatásszünet…. Jóni szemén láttam, hogy megintcsak oldalbavagdosna, de már túl fáradt ehhez. Úgyhogy folytatta. - Akkor mondom lassabban, hogy megértsed te is, te nagyonbarom. Most nyáron, ezen a nyáron, éééérted, nemrégen, több mint negyven érmet hoztak el a Magyarok a Világbajnokságról!!!! Egyéniben!!!! …. huhhh…. majdnem azt mondtam, hogy azt se tudtam, hogy volt világbajnokság, de utána rájöttem, hogy tudtam, mert én is ott voltam.

Namindegy….

Haverom kisírta magát a vállamon, én meg utána letöröltem magamról a taknyát-nyálát.

Okoskodhatokén, mondhatok bármit, úgyis neki lesz igaza. Merthogy a sport az csak akkor sport, ha a tévében van. Megha van körülötte balhé.

Nem fér a fejembe nekem, hogy hogy lehet az akkor, hogy vannak, akik nem tudnak sportolni, eredményük meg annyi, mint égen a tenger, és mégis nyálfojatva nézi őket mindenki. Közben meg van ez a nyilászkodás, ebben van annyi eredmény, hogy még az se tudja összeszámolni, aki megszerezte őket, és mégse látni seholsenem sose. Jóvan, én hülye vagyok gyárilag, lehet, hogy azértnemértem…

…aztán rájöttem, hogy nem is így van ez.

Merthogy amíg lósz.r van, addig bizony lesz veréb is. A verebek meg úgyis a tévét nézik, fenenagy sörhassal ordítanak, hogy hajráegyik, nehagydmagadmásik.

A többiek meg sportolnak.

Megint mások meg versenyeznek, és malterostalicskán tolják hazafele az érmeket.

Így kerek ez a világ….