…két Magyar sportoló áll a Világbajnokság dobogójának legfelső fokán…

Gyermekkoromban nagyon kreatív voltam. Barkácsoltam ahol csak lehettett. …de akármibe is kezdtem bele, a végső produktum mindig egy íj lett. Valahogy nekem mindig mindenből íjat és nyílvesszőt kellett csinálnom – legyen szó egy bodzafáról bálakötöző zsineggel, vagy egy régi, kidobott esernyő fém száráról.

Értelemszerűen, éveken keresztül én voltam Winettou, hogy Robi barátommal, aki Old Shatterhandként harcolt mellettem, leküzdjük a komancsokat.

…és ugye, ahogy mondani szokták, egy férfi sosem nő föl, csak a játékai lesznek egyre nagyobbak.

Sok éve már annak, hogy először igazi íjat fogtam a kezembe. Amit azóta sem tettem le.

Megfordultam vele itt-ott, erre-arra, műveltem vele ezt-azt… borítékolható, hogy eztán sem lesz ez másként.

Nézem a tévét este. Sok adó, van benne sokminden.

Egyvalami kivételével…

…persze, nem lenne ez olyan nagy probléma, hiszen a világháló ilyen mértékű elterjedésével mindenki ahhoz az információhoz jut hozzá, amihez csak akar. De az emberfia gyarló és buta: csak az a lényeges még mindig, amit a televízióban lát. Ami ott nincs, az nem is létezik.

Nézem hát a tévét… és gondolkodom.

Van két Magyar sportoló, aki ezekben a percekben áll föl Kanadában a Világbajnokság dobogójának legfelsőbb fokára. Két Magyar, akikért sokan izgultunk itthonról.

…mégsem látom Őket sehol…

Két Magyar Ember. EMBER – kik emberként dolgoztak, emberként utaztak ki erre a megmérettetésre, és emberként térnek hamarosan haza, hogy emberként éljék tovább az életüket.

Ez a két Magyar ember nem fog kimenni Ázsiába, hogy realyti-sztár legyen. Ez a két ember nem fog díszelegni a nemnagyonvalóvilág villájában. Ez a két ember minden bizonnyal nem tölt meg egy kultúrházat, hogy a száját tátva hagyó hallgatóságnak beszámoljanak arról, milyen is egy világbajnokságot megnyerni.

…mert ez a két Magyar ember EMBER marad eztán is…

Gyuri és Midesz.

Jelen pillanatban Ők a VILÁG legelsői egy olyan szakágban, ahol csak a LEGJOBBAK mérethetik meg magukat. Ott, ahol a „vesztes” is klasszisokkal jobb nálunk. Egy olyan helyen, ahol egy „rossz” eredmény is bőven túlmutat egy hazai bajnoki címen.

Midesz és Gyuri.

Most mindenki a barátjuk akar lenni, mindenki dagadó keblekkel meséli a szomszédjának, hogy találkozott Velük egyszer, valahol, valamikor… most mindenkinek Ők a kedvenc, a legnagyobb haver, a legigazabb barát. Mindenki szeretne egy pici szeletet Belőlük…

Tagadjam? Mivégre… én is ilyen vagyok. Büszkén emlegetem, hogy én Őket személyesen ismerhetem. Noha ez a virtuális világban aligha kivitelezhető, a legmélyebb tisztelettel emelem meg a kalapom előttük.

Gyuri és Midesz…

…borítékolható, hogy a repülőtéren nem fog várni Benneteket a sajtó. Nem fogja nagy embertömeg ordítva tépázni a feje fölött a Nemzeti trikolort. Nem kérnek majd visítozó tinilányok autogramot Tőletek.

…és bár fájó, talán pont így van ez rendjén…

Midesz és Gyuri:

MI hazavárunk BENNETEKET!

…hazavárunk, hogy majd legközelebb, ha személyes lesz a találkozó, kezet foghassunk Veletek, átölelhessünk Benneteket, hogy ha egy picit is, de érezhessük azt, hogy velünk vagytok…

Tudjuk jól, hogy emberek maradtok… eltelik pár nap, és folytatjátok ott az életet, ahol abbahagytátok. A hétfői munkakezdés Nektek is olyan lesz, mint egy egyszerű feröeri labdarúgónak. Reggelente munkába menet senki nem integet át a másik autóból Nektek, nem ismer föl a boltban a pénztáros, nem súgnak össze a benzinkútnál a hátatok mögött, nem hívnak Benneteket divatos fogadásokra.

Marad olyannak az életetek, amilyen Kanada előtt is volt.

…illetve csak majdnem olyan marad…

Bizton állítom, hogy nekünk többek vagytok bármelyik divatos, mesterkélten megteremtett hírességnél. Mi nem feledjük el könnyen ezt a pár napot.

…és tudjuk jól, Ti eztán is a Midesz és a Gyuri maradtok: akik ugyanúgy fognak velünk, egyszerű halandókkal beszélni, mint eddig. Pont Ti vagytok azok, akik maradtok annak, akik voltatok mindig is…

Többek vagytok Ti bárkinél!

…a legfényesebb érmet pedig soha, de soha nem fogja Tőletek elvenni már senki…

Gondán György és Molnár Ferenc Midesz.

Íjászok.

A 2019 évi Kanadában megrendezett World Archery 3D Világbajnokság MAGYAR VILÁGBAJNOKAI.